Orta doğu Sarmalı

Son bir kaç yıldır arap baharı adında kanlı bir ortadoğu filmiyle karşı karşıyayız. Ortadoğunun büyük güçler tarafından şekillendirildiğinin artık görünür olduğu ve bu şekillenmenin de önüne geçilemeyeceği muhakkak. Tunus ta üniversite mezunu bir gencin kendisini yakmasıyla başlayan bu süreç Suriye den sonra İran üzerinden devam edecekmiş gibi görünüyor. Burada arap baharını yaşayan ülkelerin ne kadar demokratikleştikleri yada özgürleştikleri kimin umrunda !.. 

Büyük ortadoğu projesi ile dünyayı kendi eksenleri üzerinde dizayn etmeye çalışan büyük güçlerin de artık kaçınılmaz bir çıkar çatışması içine düştükleri görülüyor. Arap baharının ülkelere demokrasi getirme çabası olduğu yalanı halka yutturulmaya devam ederken arka planda silah ve petrol tüccarlarının neleri yürüttükleri hayal bile edilemez. Sanırım bu silahlanma yarışı ve çıkar çatışmasının oynandığı film 1. Dünya Savaşı öncesinde de oynanmıştı. Bundan sonra da artık ganimet toplama yarışının başlanması beklenir. Bu nedenledir ki Suriye de istedikleri gibi at koşturan Rusya ve Çin in direnmeleri. Libya üzerinde hiç bir varlık gösteremeyen Rusya nın Suriye üzerinden 2. bir Libya itilmişliği yaşamaya hiç niyeti yok gibi duruyor.
Benim üzerinde durmak istediğim konu Türkiye ve Pkk ekseninde yaşananlar. Bundan 5-10 yıl önce doğu ülkeleri ile yakınlaşma üzerine Türkiye nin yönünü doğuya döndüğünü, AB hedefinden uzaklaştığını ve irticanın hortlayarak gerici bir millet olacağımız propoğandası yaparak yaygara koparanlar dün gibi aklımda. Orta doğu ülkeleri ile yapılan ticaret sayesinde ülkemizin ekonomik olarak götü kurtardığı doğrudur. Bunun yanında AB nin tek çare olmadığı da artık halk tarafından da kanıksanmıştır. Lakin  burada hesaplanamayan başka bir yön vardır. Bu ilişkiler bizi ortadoğu sarmalının tam da göbeğine bıraktı ve Müslüman orta doğu ülkelerinin yöneticilerinin yuları kimlerin elinde? sorusunu cevabını görmemizi sağladı. Artık orta doğu süper güçlerin gösteri alanı olmuştur. Rusya ve Çin in bölgeye uçak gemisi göndermesi, ABD nin sürekli Türkiyenin yanındayız görüntüsü vermesi, Fransa nın Lübnan a konuşlanması sizce de 3. Dünya Savaşının habercisi değil mi? Olayın başka bir boyutunun da orta doğuya bu kadar nufüz ederken ve üstelik israil e defalarca rest çekerek, buna süper güçlerin sessiz kalması elbette beklenemeyeceği gerçeğidir. Özetle orta doğuda çizilen yapay sınırların artık bu yükü taşımayacağı ortadadır.


Olayın bir de Pkk yönü var. Benim aklımın almadığı olay Pkk nın Irak, İran ve Suriye topraklarında güç toplaması ve saldırılarını bu ülkelerden sızarak yapmasıdır. Türkiye haritasını din ekseninde göz önünde bulundurursanız bize yapılacak terörist saldırıların Yunanistan, Ermenistan, Kıbrıs Rum tarafı gibi ülke topraklarından gelmesi gerekmez miydi? 30 yıldır dini değerleri gözetmeden masum insanları katleden örgütün ülkelerinde barınmalarına göz yuman Müslüman komşularımızın da yönetimlerinin ne halde olduğu sorğulanmalıdır...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder