İnsan Ne ile Yaşar - Tolstoy

Tolstoy- İnsan Ne ile Yaşar
Kitabı 2008 yılında kampanyadan alıp okumuştum. Geçenlerde eski koliler düzenlenirken okunmuş kitaplarımla tekrar karşılaştım. Kitabı hatırlamak için bir göz atmak isterken altını çizdiğim cümlelerle karşılaşıp geçmişi güzelce yaadettim. Birde baktım ki bu incecik kitap bitivermiş. 

Kitap okumayı seven dostlarım, bir solukta okuyabileceğiniz güzel bir dünya klasiği. Tolstoy  üç kısa hikayeyle insanın gözünü etkileyici bir dille doyuruyor. 

Birincisinde Tanrı tarafından verilen görevi yerine getirmediği için cezalandırılarak dünyaya insan şeklinde gönderilen bir meleğin hikayesini anlatıyor. Meleğin üç sorunun cevabını öğrenmesi gerekecek ve melek yaşadıklarıyla sorularının cevabını anladıktan sonra cezasını tamamlayacaktır. 

Tanrı tarafından cevabını öğrenmesini istediği İnsan kalbine ne hükmeder?, İnsana ne verilmemiştir? ve İnsan Ne ile Yaşar? sorularına melek İnsanın kalbine SEVGİ nin hükmettiğini, İnsana kendi ihtiyaçlarının bilgisinin verilmediğini ve İnsanın hiç bir şeyi olmasa bile Allah sevgisiyle yaşayabileceğini yani Allah sevgisi olmadan yaşayamayacağını anlar. 

Tolstoy
İnsan Ne ile Yaşar Kitabından
Her ne kadar kitap ismini bu ilk hikayaden almış olsa da okurken sıkılmayacağınız iki güzel hikaye daha var. İkinci hikayede aç gözlü bir köylünün zengin olma, hep daha fazla tarla sahibi olma pahasına girdiği mücadeleyi anlatıyor. Köylü zengin olma yolunda son olarak bir kabileyle anlaşır. Kabilede tarla günlük olarak satılmaktadır. Sabah güneşin doğmasıyla yaya olarak bir noktadan başlayıp gün batışında aynı noktaya sınır belirleyerek gelmesi halinde belirlediği sınır kendisinin olacaktır. Ancak köylümüz hep daha fazlasını istediği için gün batışında başladığı noktaya yakın bir yerde yorgunluğa dayanamayarak ölür.

Üçüncü hikayemizde de yine ikinci hikayeye benzer bir hikaye anlatılıyor. Bu kez hırsına yenik düşen başrolümüz hava şartları uygun olmadığı halde gece yola çıkar ve amacına ulaşamadan yolda donarak ölür. 

Kitaplığınızda olmalı...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder