Hz Muhammed // Tolstoy

Tolstoy

Naptın sen Tolstoy? Bir çuval inciri berbat ettin. Sen olayı yanlış anlamışsın...  

Olaya pat diye ortasından giriş yaptım sevgili okur, kusura bakma. Anlatmaya  baştan başlıyorum. Bizim ünlü yazar Tolstoy aslında dindar bir Hristiyan olarak yetiştirilmesine rağmen ömrünün sonlarına doğru İslam dinine merak duyuyor. 1908 yılında Hindistanlı alim Abdullah El Sehrüverdi' nin "Hz. Muhammed' in Hadisleri" kitabını okuyor. Derlediği hadislerin içeriğine bakılırsa Allah inancı, eşitlik, fakirlik ve insan olma konularındaki hadislerden çok etkilendiği anlaşılıyor. Ve o yıllarda bir risale yayınlıyor ancak dönemin Rusya' sı kitabı gözden uzak tutmayı başarıyor. Aynı kitap 1990 yılında orijinal ismi olan "Hz.Muhammed' in Kuran' a Girmemiş Hadisleri" adıyla yeniden yayınlanıyor.

Naptın sen Tolstoy? Bir çuval inciri berbat ettin olayı da tam burada. Tolstoy muhtemelen Kuran-ı Kerimin yazarının Hz Muhammed olduğunu sanıyor. Efendim, İslam dinine göre (benimde şüphesiz inandığım) Kuran- Kerim peygamberimize Cebrail meleği aracılığıyla yazdırılıyor. Bu olaya Vahiy deniyor. Yani Kuran-ı Kerim peygamberimizin zekasının ürünü değil, Allah'ın kelamıdır. Bu nedenle inandığını beyan eden her insan Kuran' da yazılı bulunan, değişmez, değiştirilemez, değiştirilemeyecek, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen kurallara uyacağını beyan etmiş olur. Hadis ise Peygamberimizin kendi zekasının ürünü olan tavsiyelerdir. 

Kitabımızın Türkçe baskısını yapan editörlerimiz bu hatayı fark ederek adını Hz Muhammed olarak değiştirmişler. Çokta iyi yapmışlar. Kitap dört bölümden oluşuyor. İlk bölüm derlediği hadislerden, ikinci bölüm çocukları Müslüman olmak isteyen Yelena Vekilova ile İslam dininin üstünlüğü üzerine yaptığı mektuplaşmalardan, üçüncü bölüm Tolstoy' un itiraflarından, dördüncü bölüm ise kitabın kaynağını oluşturan orijinal Rusça metinlerden oluşuyor.    

Keyifli okumalar, selametle kalın...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder