Tor Browser Nedir?

Tüm dünyada etkin olan ama özellikle de ülkemizde paranoya haline dönüşmüş bir durum var. Takip edilme - izlenme kaygısı. Bunun yanında beklenmedik zamanlarda beklenmedik sitelere ulaşım yasağı (Youtube olduğu gibi) geldiği dönemleride göz önünde bulundurunca insan farklı arayışlar peşine giriyor. Ben Tor Browser (Tor Project) in varlığını bir hack sitesinde Co admin (Ne demekse :) ) olan TEKTÜRK ün sayesinde farkettim. İlave olarak kendim de bir araştırma yaptım.

Sistem öncelikle ABD Deniz Kuvvetleri için düşünülmüş ve ABD Deniz Araştırma Laboratuvarı Soğan Yönlendirme Projesi olarak Türkçeye çevrilmiştir. Soğan ne alaka bende bilmiyorum ama logoda da kullanılmış.

Efendiler sistem tam olarak şöyle işliyor. Avrupa ve Amerika da bulunan Tor sunucuları sizin yerinize bağlanmak istediğiniz Web sitesine bağlanarak sizin önünüze getiriyor. Sistemden çıkış yapan çok fazla bilgisayar olduğu için sizin IP nizin tespiti oldukça zor olmaktadır. Ayrıca sanal kanallardan bağlantı sağlandığı içinde bir nevi hayalet kullanıcı durumuna düşüyorsunuz. Böylece bağlandığınız site sizi farklı bir kullanıcı olarak alğılıyor.

Nasıl Yüklerim, Nasıl Kullanırım?

Öncelikle indirmek için bu siteye tıklıyoruz


Açılan sitedeki download bölümünden (kırmızı çerçeveli) browseri indiriyoruz. Bilgisayarımıza inen dosyayı açıyoruz.


Dosyayı açtıgımızda genel ayarlarıyla browserin Mozilla Firefox altyapısını kullandığını görüyoruz. Ancak bu zorunluluk değil. İstenirse gerekli ayarlamalar yapılarak farklı tarayıcılarla da kullanılabilir. Açtığımız dosyadan Start Tor Browser yazan bölüme tıklıyoruz.



Karşımızda tebrikler yazılı ekrandaki sayfayı gördüysek bu işi başardık demektir. Gördüğümüz gibi sistem bize bir IP adresi atadı. Bu bizim sanalda gezinirken görüneceğimiz adres ve bizimle alakası yok. Ip adresinizi sorguladığınızda farklı bir ülke çıktığını göreceksiniz.

Daha ayrıntılı bilgi için https://www.torproject.org/about/overview.html.en adresini ziyeret edebilirsiniz.

NOT 1: Browser dosyası flash belleklerde de çalışabiliyor, bilgisayarınıza indirme zorunluluğu yok.

NOT 2: Hacker arkadaşlara not: Bu broweseri kullanır her haltı yerim diye düşünmeyin. Sizin için yeterli olmaz. Daha ileriki seviye için VPN konusunu araştırmalısınız.
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

2 yorum:

  1. VPN, Tor ağından daha güvenli değildir. Tam tersine daha az güvenlidir. VPN, tek sunucu kullanır. Tor da ise en az 5 sunucu. (kaynak: torproject.org)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tor bencede sıradan bir kullanıcı için yasakları delmesi ve gizlenmesi için yeterli. Tor u facebook üzerinden test ettigimde de gayet başarılı olmuştu aslında. Yinede hack ve deepwep için yetersiz. Gizlenmenin bir adım daha ilerisi tor+vpn i birlikte kullanmak olabilir.

      Verdiğin bilgi için de teşekkür ederim.

      Sil