Cengiz Han - Aytekin Gezici

Aytekin Gezici
Cengiz Han yada gerçek ismiyle Temuçin. Tarihin en tartışmalı isimlerinden biri olduğu muhakkak.  Günümüzde Tatarların baba olarak gördüğü bu şahsiyet bir çok kişi tarafından kara bir leke... "Taş üstünde taş omuz üstünde baş kalmayacak"  sloganını benimseyen bir ordu komutanı...  Kitap kahramanlıkla canilik arasında gidip gelen bu adamı tüm yönleriyle anlatma iddiasında.

Daha 12 yaşındayken babası öldürülen Temuçin artık kabilesinin reisi olmuştur.  Ancak kabilenin tüm bireyleri 12 yaşında bir çocuğu reis olarak kabul etmezler ve terkederler. Temuçin ve ailesini zor günler beklemektedir.  Ormanda avlanarak ve meyve ağaçları ile beslenerek hayata tutunmaya çalışırlar.  Hatta avladıkları bir hayvanı paylasma konusunda anlaşamadıgı öz kardeşini öldürür, hayatı boyunca da pişmanlık duymaz. Yazara göre Cengizhan karakterinin oluşmasında zor geçen çocukluk dönemi etkili olmuştur.

Yazar kitabın başlarında uzun uzun aile bağları uzerinde dururken ilerleyen sayfalarda acımasız bir Cengizhan karşımıza çıkıyor.  İşgal ettiği yerlerde bırakın insan canlı hayvan , saglam bina bile bırakmıyor. Kütüphaneler talan ediliyor, zanaatkarlar dışında (şehir kendiliğinden teslim olsa dahi) canlı kalmıyor.  Yazar bu caniligin yanında savaş kaybetmeyen askeri dehaya oldukça hayran...

Son bölümlerde ise Cengizhan yasalarını irdeliyor. Mesela habersiz ulagını değiştirmenin cezası gibi idamı gerektirecek bir çok basit suç... Ordunun gevşemesine neden olacak nerdeyse her suçun cezası idam.

Genel olarak dipnotlarla beslenmiş dolu bir kitap olsada ham hâliyle piyasaya sürülmüş.  Bir cok yerde cümle ortasından kesilerek paragraf başı yapılmış.  Son kontrol yapılmadan özensizce piyasaya sürülmüş...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder